"" voor mij - voor jou: een heel speciale brief

woensdag 30 mei 2012

een heel speciale brief

Nog maar 10/15 jaar geleden was het schrijven en ontvangen van een brief iets heel gewoons. Tegenwoordig is een handgeschreven brief bijna een kadootje.
Toen ik wat verder fantaseerde over het kadootjes-effect bedacht ik het volgende:
briefkadootje-1
Een brief in een kartonnen omslag, de brief zit met de rechterbovenhoek vastgeplakt op het omslag zodat het één geheel blijft; een briefkadootje dus ☺
En zó maakte ik het:
briefkadootje-2
Zelf een brief schrijven met lieve woorden of een mooi gedicht is natuurlijk het leukst, maar daarvoor had ik even geen inspiratie. Daarom heb ik een scan en een print gemaakt van een gedicht dat mijn overgrootmoeder bedacht en schreef ter gelegenheid van de 100-ste verjaardag van haar schoonvader (mijn bet-overgrootvader). Het papier lijkt heel oud (niet goed te zien op de foto), maar is gewoon printerpapier dat in een badje van sterke thee heeft gelegen; na het strijken kan het nog prima door de printer. 
De brief heb ik 3 keer dubbel gevouwen.
2 stukjes karton, iets groter dan de opgevouwen brief (+ nog een halve cm extra aan de zijkant want daar pons ik later 2 gaatjes in) geverfd met paintdabber (lemonade en butterscotch) daar met een oud pasje was gesso over uitgestreken, tekststempel (per ongeluk in de lengte gestempeld, had in de breedte gemoeten….) en randjes gekleurd met vintage photo inkt.
briefkadootje-3
Aan 3 van de 4 korte kanten gaatjes geprikt en daar een stukje touw doorheen geregen (op de foto zie je de binnenkant)
briefkadootje-4
Daar overheen een stukje mooi papier, ik had nog een restje behang over van het magaziene….
De opgevouwen brief er ingeplakt, het deel boven-rechts zit op het karton geplakt zodat je de brief goed kunt lezen als je hem openvouwt. Voor de grap een adres stempeltje er op.
briefkadootje-5
Aan de voorkant nog 2 parelmoer knoopjes vastgemaakt met een touwtje. Om het mapje te sluiten draai ik de uiteinden van het touw om de knoopjes heen.
briefkadootje-8
Even de touwtjes die het scharnier vormen van dichtbij:
briefkadootje-9
En dan de voorkant. Ik vond het nog wat saai. Of liever gezegd: ik had zin om een plaatje van een schrijvende dame voorop te plakken. Dat viel nog niet mee zeg, om een geschikt plaatje vinden op internet. Maar toch vond ik 2 bruikbare afbeeldingen. Het leek me leuk om er een transfer op stof van te maken. Pas geleden heb ik een potje mod podge mat gekocht en dat moest hoognodig uitgeprobeerd worden.
Kijk hoe leuk dat gaat:
briefkadootje-6
En kijk, hoe scherp de afbeelding op het katoen komt:
briefkadootje-7
Toen kwam net even mijn vader langs, hij zag de plaatjes en zei: Ik heb nog iets veel mooiers!
En dat had hij! Een foto van zichzelf en zijn moeder, samen schrijvend (of tekenend). Achter op de foto staat 1922 geschreven.
En de transfer op katoen zag er zo uit:
briefkadootje-10
Opgeplakt, nog wat versiersels en af! (en heel tevreden met het resultaat!)

groetjes
Evelyn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...