"" voor mij - voor jou: een fijn stapeltje

donderdag 20 maart 2014

een fijn stapeltje

koptisch-1

Het lijkt heel veel, maar het zijn maar kleine boekjes, zo’n 7,5 bij 10,5 cm. (10 katernen – 40 blaadjes). Ik heb allerlei soorten draad uitgeprobeerd: perlergaren, borduurgaren, boekbindersgaren, linnen draad en een linnen/katoen draad, het ging eigenlijk met alle soorten wel goed.
Dit zijn de voorkantjes met plaatjes uit tijdschriften en oude boeken of kalenders:

koptisch-2

Op de “gewone” manier (die we het vaakst zagen op internet) kreeg ik aan de uiteinden een beetje dun, soms rommelig rijtje steken. Logisch, want je maakt aan de uiteinden halve kettingsteken.  Met iets dikker draad werd het een soort steelsteekrandje (de bruine is mooier).

koptisch-3

Imke heeft dat opgelost door met 2 naalden te gaan naaien (dat laat ze vast nog wel zien…), ik heb aan de boven- en onderkant een ander steekje gemaakt, zodat dat er uitziet als een vlechtrandje:

koptisch-4

Ik heb 5 gaatjes geprikt en met 1 naald genaaid. Aan de binnenkant heb ik dus maar 1 enkel draadje. De 3 middelste steken zijn gewone kettingsteken. Behalve bij deze, dat was een probeersel en dat werd ook mooi, daar ga ik nog eens wat mee oefenen.
 
koptisch-5

Ik vond het een heel leuke en ontspannende bezigheid en ik denk dat er nog wel vaker wat boekbindprobeersels gaan langskomen ☺

Ik word hier wel blij van:

koptisch-6

 Het handige van het kleine formaat is dat ze zomaar opeens heel geschikt zijn als notitieboekje (in je tas bv), want dankzij de koptische binding openen de boekjes heel mooi en geeft elk blaadje maximale schrijfruimte.
 
koptisch-7
 
 Nu moeten ze alleen nog een keer onder de pers (=een stapel zware boeken ☺)

groetjes van
Evelyn

11 opmerkingen:

Birgitte aka Bietje zei

Wat een mooi rijtje, mag je trots op zijn. Mijn moeder bond vroeger zelf ook in. De Donald Ducks en zo. Pa had daar een apparaat op haar aanwijzingen voor ontwikkeld en het resultaat was prachtige boeken met een halve jaargang Donald Ducks erin. Die staan nog bij haar in de kast. Als de kleinkinderen zich vervelen. Of de kinderen......

Anneke zei

Heel leuk resutlaat!
Mooie kaftjes ook! Die halve kettingsteken aan de uiteinden is inderdaad iets typisch voor het naaien met 1 naald maar geheel eigen aan deze binding. Voor de stevigheid van je boek (maar bij deze kleine boekjes is dat van minder belang) zou die halve kettingsteek niet verder dan 1 cm van kop en staart mogen zijn.
Ik reageer (te) weinig hier maar ik volg het allemaal hoor. Ik bewonder jullie creativiteit!

Rita Janssen zei

Heel mooi, die stapel kleurige boekjes bij mekaar, knap gemaakt!
Grtjes, rita.

Angélique zei

Ik vind ze allemaal prachtig, dat doe ik jullie echt niet na!

Anoniem zei

Ik weet het zeker!! Ik ga een cursus boekbinden volgen... of een workshop ... of weet ik wat... ik wil dit ook kunnen!! GAAF!!!

Anoniem zei

Wat is dit leuk geworden!
Het begint ook bij mij te kriebelen,maar eerst de tas afmaken.Dan mag ik aan wat anders beginnen.
Succes met de andere boekjes.
gezellige avond
groetjes,Truus uit Drenthe

Gery zei

Wat heb je hier een geweldig leuke verzameling zelfgebonden boekjes van gemaakt!!! Komplimenten hoor en het ziet er allemaal gaaf uit. Ik maak nog steeds boekjes op de manier die ik leerde van jullie toen ik een verloting had gewonnen!!
Maar dit is ook wel heel mooi, misschien waag ik ook wel een gokje om het te proberen. Deze post is in ieder geval erg inspirerend daarvoor!!
Groetjes Gery

Yvonne zei

Wat is dit weer leuk gemaakt.

JuffrouwX zei

Wow ! Wat een geweldig resultaat !
Fijne zondag verder, Vera

Ziva zei

Waaw zeg!!! Wat veel!!

Dymphie zei

jullie zijn echt keien! Supergaaf gemaakt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...