Pagina's

donderdag 29 januari 2015

een mapje…

1. stevig papier, 16 x 15 cm, dubbelzijdig bedrukt geeft een leuk effect.
2. een A4 vel wit of gekleurd papier, in de lengte en breedte in 4-en gevouwen
3. knippen en vouwen

4. splitpen bevestigen
5. de driehoek op de achterkant plakken, vouw op vouw, de punt zit aan de voorkant.
6. de uitstekende stukjes afknippen
7. het A4 vel langs de vouwlijnen uitknippen
8. een koordje aan de binnenkant om de splitpen vastknopen

groetjes van
Evelyn

maandag 26 januari 2015

verder met de…

rood-grijze deken.
die ligt al veel te lang op de stapel.
rood-grijze-deken-2
Deze foto liet ik  drie jaar (!!!!!!) geleden zien.      
Het wordt dus wel eens tijd om hem af te maken.
Nu nog zo’n 40 cm.
rood-grijs-breien-3

groetjes van imke

donderdag 22 januari 2015

creatief in de keuken

Toen ik gisterenavond over een blogberichtje liep na te denken wist ik eigenlijk niets te bedenken. Ik ben nog steeds met hetzelfde bezig (boekjes, frivolité), maar om daar nou alweer een blogje over te maken, daar had ik geen zin in….. Op zo’n moment ga ik vaak even de foto’s bekijken die ik de laatste tijd gemaakt heb. Dan krijg ik meestal wel een idee. Ook deze keer, want ik was de laatste tijd ook creatief in de keuken! Het is geen haute cuisine, maar wel lekker en vooral deze foto van een oer-Hollandse maaltijd doet me weer watertanden.


Het zelfgebakken broodje leidt naar de volgende foto uit de “creatieve keuken”.
Want een week eerder hadden we een mislukt zelfgebakken broodje: smakeloos en droog… Van dat brood heb ik een appel-broodschoteltje gemaakt.

Ik had geen recept, alleen de herinnering aan de smaak van de broodschoteltjes die mijn moeder vroeger maakt. Het bestaat uit niet meer dan brokken brood, geweekt in melk met custardpoeder, bruine suiker, rozijnen, 3 goudreinetten en kaneel.

Een warm sausje van dunne custardvla met een lepel keukenstroop erdoor. Heerlijk, smaakt naar de vulling van een appeltaart!

“appeltaart” leidt naar de volgende foto:

Het recept vond ik op internet, later bleek ik in mijn eigen receptenverzameling – chaos! - een soortgelijk recept al te hebben. Dit deeg is gemaakt met o.a. gesmolten boter en havermout. Ook alweer heerlijk!

“gesmolten boter en havermout” leidt naar de volgende foto:

Mijn favoriete bakboek. Het nadeel van bakken is voor mij altijd het maken van deeg, het gevoel van meel aan mijn vingertoppen vind ik heel naar, maar in dit boek zijn alle deegjes op basis van gesmolten boter en daar met een spatel doorheen geroerd meel (in 1 pan). Ook bijzonder aan dit boek is dat er geen foto’s in staan. Je wordt niet verleid door het plaatje maar de ingrediënten bepalen of het recept je lekker lijkt.
Dit is één van mijn favorieten!

Pff wat een verhaal…..ik ga nu gauw weer een oorbelletje frivolité-en….

groetjes van
Evelyn

maandag 19 januari 2015

textielschilderij




Dit vind ik zo leuk om te maken.
Het uitgangspunt is een borduurwerk.
Daar zoek ik eerst een schilderijlijstje ( van de kringloop) bij zodat ik weet hoe groot het gaat worden.

Dan op zoek naar bijpassende lapjes en kijken hoe ik die ga gebruiken. Het ruitlapje heeft een mooie zelfkant die laat ik dus zitten.





Na wat passen en meten mogen de “frutsels” erbij.

Ik kocht een keer een bakje knopen bij de kringloop en daar zaten ook wat roestige exemplaren bij, die passen wel bij dit schilderij.



Op de tafel zie ik dit randje liggen. Evelyn leerde mij vorige week  naald-frivolité.



Ik ben er blij mee
groetjes van imke

donderdag 15 januari 2015

combineren maar…..

Op dit ogenblik ben ik in de ban van naaldfrivolité (needle-tatting), maar ik heb ook zin om weer eens boekjes/schriftjes te maken. Goede gelegenheid om die twee te combineren:



gevouwen schriftje met 20 bladzijden


 en nog één







koptisch gebonden notitieboekje met 64 blz.






oorbelletjes voor een vriendin



losse probeersels



Kortom, ik was – en ben nog steeds – lekker bezig…

groetjes van
Evelyn

maandag 12 januari 2015

tekenen en schrijven





Vorige week kocht ik bij de boekhandel een watervaste witte stift.(merk edding)
En in het weekend heb ik wat uitgeprobeerd.
De knipsels al gebruikt.






Heel makkelijk plaatjes overtrekken. Ik gebruik gewoon zo'n plastic insteekhoes






groetjes van imke


donderdag 8 januari 2015

een oude techniek…

in een nieuw jasje. Mooi thema voor mijn eerste post in het nieuwe jaar

Op pinterest stuitte ik op “needle tatting”, dat bleek naald-frivolité te betekenen. De techniek is weer helemaal opnieuw ontdekt, lijkt het wel. Er zijn ontelbaar veel voorbeelden, patronen en tutorials te vinden.

Ik wilde dat ook wel eens proberen. Eigenlijk heb je er een speciale naald voor nodig, maar die had ik natuurlijk niet. Toch vond ik in mijn voorraad nog een naald van 9 cm met een niet te groot oog, geschikt genoeg om het één en ander mee uit te proberen.

Dankzij een uitleg op instructables had ik al snel mijn eerste ornamentje gemaakt. Het bleek een nogal verslavende bezigheid te zijn!
Ik heb verschillende soorten garen uitgeprobeerd: haakkatoen, dunne wol, borduurgaren….

Ik denk inmiddels dat een echte frivolité-naald geen verkeerde investering is…. Trouwens, een setje met verschillende maten zou ook leuk zijn. Het is alleen de vraag waar je dat kunt kopen. In Amerika is dat geen probleem…. Ik heb het in één winkel gevraagd maar daar hadden ze niks van “ouderwetse technieken”…... Tja, wacht maar, het waait nog wel over naar Nederland..

Ik ga voorlopig nog even door met oefenen!

groetjes van
Evelyn

maandag 5 januari 2015

knippen maar

Een stapel tijdschriften en een schaar.
En weer een voorraad mooie, leuke plaatjes en woorden.





groetjes van imke